Türkçe Klavyenin Tarihi

 Günümüzde neredeyse bütün elektronik cihazlarda klavye olduğunu farketmişsinizdir. Peki türkçe (F) klavyenin ne zaman ve kimler aracılığıyla geliştirildiğini hiç merak ettiniz mi?

F Klavye:

F klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye çeşididir. 20 Ekim 1955 tarihinde Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi tarafından onaylanmış ve bu tarihten itibaren kullanılmaya başlanmıştır.

Türkçe için ideal bir klavye çalışmalarına balayan ilk isim bu çalışmaları Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği içinde gerçekleştiren daktilo öğretmeni İhsan Sıtkı Yener’di. Bu sıralarda Ankara Üniversitesi ile New York Üniversitesi arasındaki iş birliği anlaşması çevresinde Türkiye’ye gelen Anthony R. Lanza ile Edwark Tutark Jr. de bu çalışmalara dahil oldu. New York Üniverstesi’nden gelen ekip yaptığı çalışmaları, finansmanlarını sağlayan Uluslararası İşbirliği İdaresi için yazdığı raporda özetledi. II. Dünya Savaşı sonrasında, Amerika Birleşik Devletleri tarafından  on altı ülkeye ekonomik destek sağlamayı öngören Marshall Planı çevresinde ülkenin yapacağı yardımı organize eden teşkilatların amacı, ekonomik yönden Türkiye’yi ileri götürecek projeleri desteklemekti. Hazırlanan rapora göre Türkçe yazıma uygun bir klavyenin geliştirilmesi ve bunun standart olarak kullanılması durumunda yılda 43.500 türk lirası tasarruf edilecekti. Bu klavyenin oluşturulması için kurulan ikiyi komisyondan ilki Türkçedeki harf sıklıkları ve ardışıklıkları, ikincisi ise parmakların fiziksel özelliklerini inceleyerek dizilimi konusunda çalıştı.

1957 yılından bu yana yapılan ve Türkiye’nin katıldığı uluslararası klavye ile hızlı yazı yazma yarışmalarında, F klavye ile 25 rekor ve 59 dünya şampiyonluğu elde edilmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kulaklığın Tarihi

Müzik Teknolojisi

Q Klavyenin Tarihi