Kulaklığın Tarihi
Kulaklığı İlk Kim İcat Etti?:
İlk gerçekten başarılı olan ve günümüzdekine benzer kulaklık seti 1910 yılında Nathaniel Baldwin tarafından icat edildi. Baldwin’in onları mutfağında inşa ediyordu ve bir seferde sadece 10 tane üretebiliyordu. Kulaklıkları ilk olarak ABD Donanması’na götürdü. Daha önce test ettikleri tüm kulaklıklardan daha iyi oldukları için Donanma, Baldwin’in sınırlı üretim yeteneklerine rağmen cihazları satın almayı kabul etti.
Telgraf ve telefon çalışmalarında kullanılan kulaklıklar 75 ohm empedansa sahipti. Erken kablosuz radyo ile kullanılanlar duyarlılığı arttırmak için daha ince tellere sahipti. Hem kristal setleri hem de üçlü alıcılar için uygun olan 1000 ila 2000 ohm’luk emilim yaygındı. 1919 civarında Brandes tarafından üretilen bazı çok hassas kulaklıklar, erken radyo çalışmaları için yaygın olarak kullanılıyordu.
Eugen Beyer 1937’de ilk dinamik kulaklığı geliştirdi. Dinamik kulaklıklar, diğer kulaklık teknolojilerinden farklı olarak, hoparlörlerin ürettiği gibi, ses üretmek için sabit bir mıknatıs ve hareketli bir koniye sahiptir.
İlk Stereo Kulaklık:
1958’de, Milwaukee’den bir ses sanatçısı ve caz müzisyeni olan John C. Koss, ilk stereo kulaklıkları üretmiştir. 1958’de John C. Koss, ilk stereo kulaklıkları tanıtmasıyla müzik endüstrisini sonsuza dek değiştirdi. Sonuç olarak, kulaklıklar askeri ve telekomünikasyon endüstrilerinden daha çok müzik alanında kullanılan ve özellikle de kişisel müzik dinleme cihazı haline geldi.
Kullanıcının kulak kanalına takılan daha küçük kulakçık tipi kulaklıklar, ilk olarak işitme cihazları için geliştirilmiştir. Ticari olarak 1954’te Regency TR-1’in tanıtımıyla ortaya çıkan transistörlü radyolar ile yaygın olarak kullanıldılar. Tarihin en popüler eğlence cihazı olan transistörlü radyo, dinleme alışkanlıklarını değiştirerek insanların her yerde radyo dinlemesine olanak tanıdı. Bugün en yaygın kullanılan uygulama olan 3,5 mm’lik radyo ve telefon konektörü, 1964 yılında piyasaya sürülen Sony EFM-117J transistörlü radyosundan beri kullanılmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder